tisdag 7 mars 2017

Kvinnoröster ur arkiven

Gerda Modén. Bildkälla: Berna Roth/Gävle Kommunarkiv
I vårt arkiv hörs spännande kvinnoröster som berättar om resor i främmande länder, om kampen för rösträtt och bättre livsvillkor, politiskt arbete och andra självklarheter för oss idag, som möjlighet till barnomsorg, fritid och idrott.

Gerda Modén spelar en viktig roll i kampen för kvinnors politiska rösträtt i länet. När LKPR, Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt, arrangerar en nationell namninsamling 1913 samordnar Gerda Modén insamlingen. Hennes uppgift blir att sammanställa listorna och med sirlig handstil summerar hon antalet namn till 18 660. Dokumentet innehåller fantastiska detaljer, som 73 yrkeskategorier skrivna på tvären högst upp, ikryssade för var och en av dem som skrivit under.

Gerda Modéns summering av namninsamlingen i Gävleborgs län.

Signe Hedkvist reser som frälsningssoldat till Sydamerika omkring 1917. Hon lämnar snart det hårda soldatlivet och försörjer sig både som barnflicka och röntgenassistent till en privatläkare. Hon förlovar sig flera gånger och blir kvar i Sydamerika i drygt tio år.

Fotot skickar Signe Hedkvist 1922 till sina föräldrar från badorten Pocitos i Montevideo, Uruguay. Hon hoppas att de känner igen henne i baddräkt, skriver hon, och berättar om havet och hur det går till att bada i höga vågor.  

1928 reser Signe Hedkvist tillbaka till Sverige och träffar Olof E. Öberg i Rörberg. De gifter sig och hon bosätter sig på makens gård på Öhn i Valbo utanför Gävle och paret får två barn.

I längdskidor har kvinnor tävlat i mer än hundra år i vårt län. Det visar resultatlistor från distriktsmästerskapen i skidlöpning i Söderhamn från 1915. Under en period var flera damåkare från Bollnäs mycket framgångsrika nationellt, och även Stugsunds IK hade snabba åkare.

Maiy Åslund, Maggie Söderlund och Alfhild Nyman tävlar på hemmaplan för Stugsunds Idrottsklubb i distriktsmästerskapen 1928.

Men möjligheten till fritid och semester för kvinnor på landsbygden är länge begränsad, trots att lagen om två veckors semester införs 1938. När Julia Dahlberg från Ängebo får en veckas vistelse på semesterhemmet Vadtorp utanför Söderhamn 1950 är hon 63 år och mamma till tolv barn. Att bara umgås med andra kvinnor och få sätta sig vid dukat matbord var säkert speciellt.

Julia Dahlberg, i mitten, ler mot kameran utanför semesterhemmet Vadtorp.

Vadtorp tog emot omkring 7 000 kvinnor under semesterhemmets fyrtioåriga historia och drevs av Gävleborgs socialdemokratiska kvinnodistrikt.

Camilla Larsson

Läs mer kvinnohistoria från länet i tidigare bloggar:
Vägen till rösträtt för kvinnor
Kunglig glans över traktorkursen
Vila för trötta mödrar
Starka kvinnor i rörelse
Semester för alla?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar