måndag 26 mars 2012

Obelisken i Söderhamn

 
Äreminne inom glas och ram över sångföreningens
 insats. Ur Söderhamns sångförenings arkiv.
”Ett monument öfver stadens grundläggare, konung Gustaf II Adolf, saknas ännu i Söderhamn” skriver Söderhamns tidning i december 1895. Tur att Söderhamns sångförening startat Gustaf Adolf-fonden för resande av en obelisk till hjältekonungens ära.

Föreningen var, som många andra vid den tiden, starkt fosterländskt engagerad. Obelisken skulle påminna om Söderhamns historia och göra ett pampigt intryck på förbipasserande. En bra sak var också att den skulle tillverkas av granit från trakten och att allt skulle utföras av lokal arbetskraft.

Nu blev det inte riktigt så. 1897 köpte sångföreningen in en färdig obelisk, som Örnsköldsviks stenhuggeri haft med på Stockholmsutställningen samma år, och en bronsmedaljong med Gustaf II Adolfs porträtt beställdes från Stockholm.

6 november 1899 var det dags för invigning. Rådhustorget var dekorerat med lysande kungliga namnchiffer och tända marchaller. När täckelsen föll från kungens porträtt tändes en krans av elektriska glödlampor omkring det. Söderhamns sångförening sjöng ”Hör oss Svea”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar