onsdag 21 mars 2012

Den livsviktiga kunskapen - om RFSU


1938 öppnade RFSU försäljning på Folkets hus i Ljusne.
Källa: Träindustriarbetareförbundet avd 30 Sektion Ljusne, vol E1:1

”Långt inne i Sveriges bygder råder nu mycket bättre förståelse för betydelsen om inhämtandet av kunskaper i sexuella frågor” skriver RFSU till fackföreningen på sågverket i Ljusne. Året är 1938 och Riksförbundet för sexuell upplysning har funnits sedan 1933.

Några av de viktiga sexuella frågorna var lagstiftningen om abort och preventivmedel och kampen mot könssjukdomar, okunnighet och rädsla. Vapnet var upplysning, t ex genom sexualundervisningi skolan. RFSUs grundare och frontfigur Elise Ottesen-Jensen (t v på bilden), var den ständigt kringresande upplysaren och inspiratören i det lokala arbetet.
1938 skedde ett viktigt genombrott, då det blev lagligt att sälja preventivmedel. Lokala RFSU-avdelningar öppnade egen försäljning, ofta i Folkets hus. Detta år kunde man köpa kondomer och andra varor via RFSU i Ljusne, Hofors, Gävle och på mängder av andra platser i länet.
Men det är inte tillräckligt att sälja varor och besvara förfrågningar, menar RFSU Ljusne. I sitt brev till Sågverksindustriarbetareförbundet avd 270 ber man om bidrag till ett lånebibliotek där allmänheten själv kan skaffa sig upplysningar i dessa så viktiga frågor. Sågverksfackföreningen bidrar med 25 kr.

Tips på arkiv:
RFSU Hofors
RFSU Gästriklands distrikt
RFSU Gävle
Verksamheten kan även spåras i många fackliga, syndikalistiska och socialdemokratiska organisationer, där RFSU hade ett stort stöd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar